Sağlıklı yaşam için spora çocukken başlamak lazım
Fiziksel aktivitenin anne karnında başladığına dikkat çeken S. Pedagog, Psikoterapist ve Yazar Soner Koşan, “Dünyaya gelmeye yaklaştıkça hareketlerimiz hızlanır. Bu doğal davranışlar bile fiziksel aktivitelerin bizim sosyal, duygusal, bilişsel, motor becerilerimizin üzerindeki etkisini açıkça gösteriyor. Hareketlilik çocuklarımızın fiziksel gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişimine etki ediyor'' dedi.
Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saniye Biliciçocuk beslenmesi ve aktif yaşama, S. Pedagog, Psikoterapist ve Yazar Soner Koşanise çocuklarda fiziksel aktivitelerin önemine dair bilgiler aktardı. Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş ise Yemekte Denge Eğitim Projesi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Çocuklarımıza sağlıklı yaşam bilincinin kazandırılması gerekiyor
Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, “Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) verilerine göre Türkiye’de her dört çocuktan üçü hiç spor yapmıyor. Hafta içinde çocukların %22,4’ü ve hafta sonunda %19,7’si en az bir saat bilgisayarda oyun oynuyor. Biz de bu bilinçle her yıl yeniliklerle zenginleşen projemize bu yıl “Aktif Yaşıyoruz” modülüyle fiziksel aktiviteyi de ekledik. Uluslararası Yaşam Bilimleri Enstitüsü (ILSI) Araştırma Vakfı tarafından geliştirilen ve Take 10 adıyla ABD, Çin ve Tayland gibi ülkelerde uygulanan projeyi Türkiye’ye uyarladık. Şu anda Yemekte Denge Eğitim Projesi’nin uygulandığı okullarda çocuklarımız güne 10’ar dakikalık eğlenceli fiziksel aktivitelerle başlıyor. Hedefimizde daha çok çocuğumuza sağlıklı yaşam bilinci kazandırmak var” diye konuştu.
Zorla yedirmek değil, yemek yemenin önemini anlatmak gerek
Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren dengeli beslenmeyi öğretmemiz, gerektiğinin altını çizen Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saniye Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarınızın ilk öğretmeni sizlersiniz. Çocuğunuzun davranışları ona kazandırdığınız alışkanlıklarıyla şekilleniyor. Dolayısıyla beslenme alışkanlıkları sizden öğrendiği en önemli davranışlar arasında yerini alıyor. Yeterli ve dengeli beslenen ailelerin çocukları doğru beslenme alışkanlıkları edinebilme konusunda avantajlıdır. Örneğin kahvaltı yapmayan veya yemek seçen anne, baba veya kardeş farkında olmadan diğer çocuğun da bu istenmeyen alışkanlıkları geliştirmesine neden olabilir. Çocuğunuz büyürken geçirdiği fiziksel ve sosyal değişim, beslenme davranışlarını ve besin seçimlerini de etkiliyor. Bu yaş grubunda kimi zaman gün içinde yaşanan zorluklar, size, besinlere ve beslenmeye karşı bir tepki olarak gelişebilir. Bu gibi durumlarda, yemesi konusunda ısrarcı olmak yerine hoşgörüyü elden bırakmamak faydalı olabilir. ”
Hareketlilik çocuklarımızın fiziksel gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişimine etki ediyor
Fiziksel aktivitenin anne karnında başladığına dikkat çeken S. Pedagog, Psikoterapist ve Yazar Soner Koşan ise şunları anlattı: “Dünyaya gelmeye yaklaştıkça hareketlerimiz hızlanır. Bu doğal davranışlar bile fiziksel aktivitelerin bizim sosyal, duygusal, bilişsel, motor becerilerimizin üzerindeki etkisini açıkça gösteriyor. Hareketlilik çocuklarımızın fiziksel gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişimine etki ediyor. Örneğin hareketlilik ince-kaba motor becerilerini ve koordinasyon algılamayı geliştirir. Çocuğun hızlı, yavaş, yakın uzak, aşağı yukarı, sağ sol çeşitli fiziksel yasalar hakkında bilgilerin öğrenilmesinde rol oynar. Çocuk kurallara uymayı, takım arkadaşlarının önemini, empati kurmayı, disiplini, motivasyonu, liderliği, duygularını öğrenmeyi ve duygularıyla baş etmeyi yine fiziksel aktivite sayesinde öğrenir. Ayrıca hareketlilik fiziksel gelişim, kas iskelet gelişiminde kemik, kıkırdak, tendonlar, bağlar ve kaslar gelişimini desteklediği gibi solunum, kardivasküler sistemi de düzenler.”